miercuri, 18 martie 2009

Activitate intensă

Pornesc spre a-mi înşira ideile pe această foaie albă prin a prezenta din punctul meu de vedere 2 categorii de tineri din liceu ( pot include şi generala aici ) referindu-mă la preocupările lor. O categorie, cea majoritară este cea a celor care au tangeţe ( nici aici nu scăpăm de mate... ) doar cu orele de curs propriu-zise, cele 6-7 ore din fiecare zi ( dacă stă elevul la toate orele din ziua respectivă ), în rest au total alte preocupări care nu implică şcoala ( nu spun că nu ar fi bune ). Cealaltă categorie este cea care doreşte mai mult, când prinde ocazia se implică în proiecte şi face şi face până nu mai poate.

La liceul unde zi de zi creierul meu mai serveşte niscaiva informaţie activităţi sunt din plin, activiăţi unde forţa de muncă sunt tinerii. La început intri într-o activitate, apoi alta, câteodată ajungând la 2-3 simultane. Dacă stai să te gândeşti deja faci munca unui adult, iei contact cu efortul depus de oamenii care au un servici. Pe lângă cele 6-7 ore zilnice tu ai şi alte proiecte, trebuie să faci aia, aia şi tot aşa. La un moment dat însă îţi ajung şi ţie, organismul tău are nevoie de repaos, dar nu prea apuci pentru că te trezeşti implicat în altă activitate.

S-a discutat recent şi se va mai discuta despre reducerea numărului de ore atât în liceu cât şi în generală prin eliminarea numitor materii şi a unui număr de ore de la o disciplină x. Oare este bine că se vrea reducerea numărului de ore sau nu? Cine spune că nu înseamnă că nu poate gândi decât la suprafaţă, aşa superficial. Evident că trebuie redus numărul de ore într-o săptămână, şi nu cu 2-3 ore cu 7-8 chiar. Anul acesta eu am 33 de ore în orar, deci dacă s-ar ajunge la un număr de 25 de ore ar fi perfect. Un număr de 5 ore zilnic este suficient, un elev poate învăţa extrem de multe lucruri dacă are preocuparea să o facă.

Astfel în locul celor 7-8 ore săptămânale reduse se pot face diferite activităţi pe diferite domenii. Un elev nu învaţă stând în bancă la poveşti în timp ce unul care face pe proful încercă să îi bage în cap o tonă de informaţie care nu o să îi folosească pe viitor. O activitate este total diferită, necesită implicarea unui copil, şi el nu participă la o activitate decât dacă este interesat. Aşa cine vrea să facă artă participă la o activitate de acest gen, cine vrea să facă sport se poate face sub îndrumarea unui profesor după orele de curs şi tot aşa.

De ce spun că un asemenea orar şi implicit sistem ar fi mai bun? Pentru că în acest mod elevul îşi dezvoltă mult mai bine anumite calităţi pe care le are şi dobândeşte mai uşor informaţii care îl interesează. Prin astfel de activităţi ajungi să socializezi, să vezi ce înseamnă munca în echipă. Dacă nu, elevii ce fac parte din grupa celor care se implică în astfel de proiecte pentru că le place, le consideră folositoare sau orice altceva ajung să nu se mai concentreze şi la şcoală şi nici la aceste activităţi nu se mai implică suficient.

O filozofie complicată din capul unui elev ce a mai luat şi ia parte la astfel de activităţi. E o simplă idee, propunere dar aşa o văd eu şi din această temă pot dezbate şi pe tema stresului care apare la copii încă de la aceste vârste. Asta însă într-un alt articol, posibil chiar mâine dacă nu sunt prins cu alte activităţi.

3 comentarii:

La 18 martie 2009 la 23:15 , Anonymous Anonim a spus...

total de acord cu tine fratello, dar iti dai seama cati elevi vor avea "activitatea" preferata tv-ul si internetul? :)

 
La 18 martie 2009 la 23:44 , Blogger jorjh a spus...

Chestia ii ca la noi nu prea merge faza cu arta si sport. Daca sunt care vreau asa ceva trebuiau sa se orienteze spre liceul de arte/sportiv ca ala ii scopul lor in final. Si referitor la toate proiectele care se desfasoara, in majoritatea cazurilor cativa pica sa faca toata munca si restul stau si profita si ei la final de eforturile muncii. Nu prea poti compara chestiile de gen din liceu cu un servici. Ii total alta atmosfera, aici poti sa faci proiecte cate vrei sau nu, ca tot acolo iesi, eventual iei o nota. Nu esti obligat sa le faci si sa muncesti in echipa pentru salariul lunar. Si in afara de targuri gastronomice si baluri ce dau pe langa, nu prea se organizeaza chestii ce ma incalzesc pe mine sufleteste incat sa ma implic in ceva...probabil fac parte din categoria a doua, trec prin scoala ca si cand n-am fost, are rost sa zic ca toate astea o sa fie degeaba?

 
La 19 martie 2009 la 20:42 , Anonymous Anonim a spus...

adi, andrei cred ca se referea la activitati care desi sunt extrascolare sa fie desfasurate in cadrul scolii si eventual chiar incluse in "programa"... eu, cel putin, asa am inteles ce a scris andrei aici...

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire