vineri, 13 martie 2009

Deschide-ţi inima, NU strânge pumnul!


Aşa cum am promis ieri, azi voi încerca să public un articol publicist. Desigur nu mă gândesc să fac reclamă la un nou produs de la o firmă x, să fac publicitate unei companii sau persoane. Dacă ieri am adus în discuţie tema cu obscenul azi voi vorbi despre violenţă. Este o legătură stânsă între cele 2 pentru că de la obscen la violenţă nu mult este.

Acum 2 săptămâni un mic grup de elevi, vreo 10 la număr a avut o întâlnire cu directorul liceului ( hcc ) pentru a dezbate pe tema unei campanii antiviolenţă. La iniţiativa mai multor instituţii judeţene s-a hotărât demararea unei astfel de campanii. Cei responsabili cu afişul campaniei şi mai apoi cu o revistă care să cuprindă materiale specifice au fost acei elevi ( printre care mă număr şi eu :D ) prezenţi la acea întâlnire.

Astfel săptămâna aceasta, mai exact miercuri am finalizat produs final şi anume afişul campaniei. Cu afişul gata, astăzi la ora 13.00 la ISJ Alba s-a lansat oficial campania. Au fost prezenţi reprezentanţi ai tuturor instituţiilor implicate, inclusiv noi. S-a făcut o scurtă trecere în revistă a programului şi s-a stabilit în linii generale ce se va întâmpla în perioada imediat următoare. Dacă sunteţi din judeţul Alba, fie că sunteţi părinte sau elev în urmâtoarele zile veţi vedea afişul în fiecare şcoală. Cam atât despre campanie, dacă pe parcurs vor apărea ceva noutăţi le voi posta şi pe blog. Sloganul acestei campanii este Deschide-ţi inima, Nu strânge pumnul, iar noi ca şi elevi ne-am ghidat după mottoul Oameni închişi răni deschise.

Vreau să fac acum şi un comentariu pe această temă. Am fost destul de şocat să aud azi la lansarea campaniei că sunt colegi şcolari care sunt acuzaţi pentru crimă, tentativă de omor sau alte infracţiuni de genul. Sunt foarte multe cazurile în care violenţa din şcoli nu este declarată, puţine cazuri ajungând pe mâna autorităţilor. Copiii din ziua de azi înţeleg că îşi pot face dreptate doar apelând la violenţă pentru a se răzbuna, sau pentru arăta cine este şeful evident.

Poate că totul pleacă din sânul familei, de la istoricii ,,7 ani de acasă” care nu se prea văd în societatea de azi. Dacă părinţii nu sunt în stare să îşi educe cât de cât copiii, să le spună ce trebuie să facă în cazuri de maltratare, cum să se comporte, să nu riposteze ( mai întâi să nu caute scandal ), să le facă cinste părinţilor prin comportamentul lor...La şcoală un profesor nu poate să educe un copil, el trebuie să vorbească unei clase întregi aşa că este greu să cunoşti ce probleme are un elev, dacă părinţii nu te informează. Apoi relaţia părinte-diriginte. Dacă nici la şedinţele cu părinţii care sunt odată pe semestru nu merg pentru că sunt ,,prea ocupaţi” ( să vezi atunci când afli că al tău copil are nota scăzută la purtare, s-a bătut cu cineva sau altele, atunci te interesezi!!!? ) şi de la copil nu află decât ce vrea el să le spună.

Mă bucur că s-a iniţiat această campanie, poate nu va produce rezultate extraordinare, dar sper că va mai reduce din cazurile de violenţă din şcoli, va atrage părinţii spre a comunica mai mult cu proprii lor copii, cu diriginţii. Violenţa este o temă extrem de vastă, acoperită de mine parţial prin acest articol. Oricum am vrut să aduc atenţiei această campanie sperând că peste câteva luni să anunţ şi primele rezultate. Acum nu îmi rămâne decât să vă urez un weekend plăcut şi să vă îndemn a nu folosi violenţa de orice natură ar fi ea.

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire