luni, 23 martie 2009

Greşim a doua oară?

Tema pe care am să încerc să o dezbat în acest articol a pornit de azi de la şcoală din ora de istorie mai precis. În primul rând trebuie să spun că fac istorie cu cea mai tare profesoară din liceu. Profa Cetean, că aşa o cheamă, este cea mai tare profă pentru că în privinţa mea a reuşit să facă dintr-un om care ura istoria ( în generală am avut experienţe neplăcute... ) un om căruia îi place enorm istoria şi care ar vrea să o aprofundeze cât mai mult.

Pe lângă asta ştie cum să te atragă către istorie, are un stil de a relata evenimentele istorice, la ea iei numai note f bune dacă înveţi, ştie să îţi explice totul şi are capacitatea de a face poante în timp ce predă. Astăzi am reluat discuţia începută acum 2 săptămâni despre primul război modial şi implicaţiile lui. Un lucru pe care profa l-a afirmat la un moment dat a fost: ,,S-a văzut după terminarea războiului că lumea nu ştie să înveţe din greşeli, şi asta s-a întâmplat mai tot timpul de-a lungul istoriei”. Se referea aici la modul în care Franţa şi Anglia au umilit Rusia şi perdanta războiul, Germania, după terminarea lui.

,,Lumea nu ştie să înveţe din greşeli”, extrem de bine spus. Oare câţi dintre noi învaţă ca după ce comit o greşeală să realizeze ceea ce s-a întâmplat şi pe viitor să fie pregătiţi a nu o mai repeta?: Părerea mea este că foarte puţini. Nu suntem capabili să învăţăm din greşeli, deşi ştim că nu este bine, că ce am greşit în trecut nu mai trebuie repetat în viitor.

Cât de profund sună un citat din fondatorul epicurismului ,,Cunoaşterea greşelilor este începutul salvării”. Toţi am greşit într-un fel sau altul şi nu odată. Acum dacă vei repeta aceeaşi greşeală de 2 ori depinde doar de tine şi te capacitatea ta de a realiza unde ai greşit şi de aţi propune să nu se mai repete. Iată că acest lucru nu se aplică doar la nivelul nostru ca şi popor, deşi am făcut mari greşeli în istorie şi nu am fost în stare să nu le mai repetăm. Această problemă se ridică la nivelul fiecărui cetăţean al Pământului.

Recunosc, au fost numeroase cazurile în care am greşit şi nu am ştiut să fiu atent. Astfel s-a ivit şi a doua dată în care am comis aceeaşi greşeală şi poate nici atunci nu am priceput. Ce îmi propun este să fiu mai precaut atunci când comit o greşeală, să învăţ din ea şi să nu o mai repet pentru că acesta este ,,începutul salvării” .

Ot: E 23 martie, ar trebui să fie călduţ afară, dar în schimb a fost foarte frig astăzi, a bătut vântul, a fost şi o tentativă de ploaie şi pe de-asupra mă doare gâtul. Mă dau să mai iau un Septolete Cherry şi să gat cele 2 articole promise pentru o revistă. Noapte bună!:)

4 comentarii:

La 24 martie 2009 la 14:36 , Anonymous Anonim a spus...

nu pot sa-ti comentez articolul decat printr-un citat de la intrarea Muzeului Auchwitz din Germania: "The one who does not remember history, is bond to live through it again..."

 
La 24 martie 2009 la 19:53 , Anonymous Anonim a spus...

ooo da malina :> ce vremuri :x

 
La 25 martie 2009 la 05:20 , Anonymous Anonim a spus...

3. continuăm cu seria citatelor: A greşi e omeneşte, a persevera în greşeală e diabolic.

 
La 27 martie 2009 la 15:58 , Anonymous Anonim a spus...

Stii care`i baiu... lumea e predispusa la greseala, si la... sa ii zic, perversitatea, de a gresi si a 2`ua oara, poate acu` iese bine.
Multor, poate majoriatea, oameni le place sa traiasca "la limita" ceea ce inseamna ca sunt f. predispusi la greseli. Daca iti place sa traiesti "la limita" inseamna ca o sa ai tot timpul intentia sa mai treci inca odata printr`o greseala si sa vezi daca de data asta iti iese bine. Got my ideea?

Inca o chestie... un om destept a spus inainte de al 2`ilea razboi mondial:

"Istoria nu se repeta, decat atunci cand o iutam"

P.S. Ms. pentru ca m`ai adaugat in blogroll.

Vezi ca am mai scris si eu ceva ;)

Bafta cu istoria

 

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la Postare comentarii [Atom]

<< Pagina de pornire